STUDIO
Anna Reivilä: Nomad
8.2.–31.3.2019

Utställningens namn Nomad syftar på en inte fast bosatt, kringvandrande person men också på det arbetssätt som kännetecknar fotografen Anna Reivilä. De svartvita naturbilderna kräver också ofta flera veckors vandringar i obebodda trakter. På utställningen fortsätter verken den resa som inleddes med fotograferingsfärderna.

Reivilä granskar relationen mellan människan och naturen och kombinerar i sina verk fotografiska, skulpturala och performativa element. I serien Bond presenteras bilder av olika med rep ombundna naturliga element i landskapet. Reivilä hyllar här den japanska repkonsttraditionen, där rep och knopar använts för att symbolisera relationerna mellan gudarna och människorna samt för att utmärka heliga platser och tidpunkter. Bruket av rep som linjer är Reiviläs sätt att teckna. Repen lyfter fram växelverkan och relationerna mellan elementen och skapar nytolkningar av landskapsbilden. Dessa tredimensionella teckningar är fysiskt instabila och finns till endast en stund. Fotografiet förevigar processen och blir en del av verket.

Reivilä har studerat den japanska repkonsten (jap. kinbaku) och dess filosofi inspirerad av det råa våldet och skönheten i den japanske nutidskonstnären Nobuyoshi Arakis bilder. Det japanska ordet kinbaku betyder ordagrant 'skönheten i en hård bindning'. Verket exemplifierar den sköra balansen mellan att hålla samman och att rasa samman. Reivilä söker efter samma spänningsmättade skönhet i den finska naturen och för via sina arbeten en dialog med den. Dialogen förändrar landskapet men också konstnärens egen syn på naturen.

De meditativa bilderna på uråldriga element i den finska naturen innehåller också hänsyftningar på konstnärens egna rötter. Under den förkristna tiden var stenarna och träden närvarande på ett starkt symboliskt sätt och ansågs heliga. Den personifiering av naturen som återfinns i Reiviläs verk är hennes hyllning till historien.

Anna Reivilä (f. 1988 i Helsingfors) bor och arbetar i Borgå. I sina verk utnyttjar hon jordkonstens och fotografins metoder. Hon avlade examen vid Aalto-universitetet 2018 och hör till fotograferna i den s.k. Helsinki School-gruppen. Verk av henne har främst presenterats utomlands på internationella samutställningar men kan just nu också ses på Kiasma, som även köpt verk av Reivilä till sina samlingar.

Utställningen har fått understöd från Undervisnings- och kulturministeriet.

helsinkischool.fi/artists/anna-reivila/portfolio/bond/

Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2019