Kommande
BIRGER KAIPIAINEN
5.6–13.9.2020
 
Formgivaren och keramikern Birger Kaipiainen (1915–1988) fick en strålande start på sin karriär då han strax efter sin examen blev anställd vid Arabias konstavdelning år 1937. Under 1940-talet hittade Kaipiainen sin nisch som konstnär, och de stiliserade naturmotiven, framförallt spoven och violen, blev hans varumärken. Konstnärens behagfullt ymniga verk bildade en motström till den strikta modernismen och tar betraktaren till en sagoomspunnen värld som präglas av nostalgi och romantik. Den digra utställningen består i huvudsak av verk ur kommerserådet Kyösti Kakkonens samling.  
 
NÅGRA ORD OM ATT SAMLA
Fr.o.m. 5.6.2020  
 
Några ord om att samla tar en titt bakom kulisserna på Åbo konstmuseum och visar publiken vad det egentligen innebär att samla konst och äga en konstsamling. Utställningen presenterar både gammal och ny konst och berättar på ett intressant sätt om samlingens historia och tillväxt samt om verkens utlåningsresor runtom i världen. Samtidigt framgår, hurdan yrkeskunskap som behövs för att uppbevara och vårda konst på ett museum och för att lyfta fram den till allmänhetens beskådande.
   
ROYAL SALUTE
2.10.2020 – 17.1.2021
 
Vår västra granne saluterar den kungliga konsten! Royal Salute presenterar svensk och utländsk konst från fem decennier, med  1500-talets början som utgångspunkt. Helheten baserar sig på det svenska hovets samlingar, varav en stor del flyttades till Stockholms Nationalmuseum, som öppnades 1866. Utställningen presenterar målningar, skulpturer och keramik, och i samtidskonsten ingår också charmerande fotografier på kungafamiljens medlemmar. Den är skräddarsydd för den finländska publiken på basis av en av Nationalmuseumn utarbetad vandringsutställning. Konsthistoriens internationella stora namn företräds av bland andra Lucas Cranach d.ä., Rembrandt, Rubens och Manet och den nordiska konstens mästare av till exempel Alexander Roslin, Carl Larsson och Vilhelm Hammershøj.
 
 

LOGO_Studio_mvTimantti170px.gif


AXEL STRASCHNOY
PERMTIDENS MASSUTDÖENDE
27.3.17.5.2020

Ett rikt och ymnigt liv såväl som tragisk död kännetecknar permtiden. Detsamma gäller det naturvetenskapliga museet. Det är en plats där livet och döden möts, en plats där vi hyllar livet genom att döda. En plats där livets livets mångformighet får sitt värde först genom döden. 

KRISTIINA UUSITALO
5.6.–13.9.

pimiologo.jpg     


ELLI VUORINEN
STILLA LIV
27.3–17.5.2020

Nuförtiden har vi alltid bråttom och vi är oavbrutet i rörelse, men samtidigt har vi aldrig varit lika stilla som nu. Den experimentella stop motion-animationen Stilla liv (2019) granskar orörligheten i jäktet ur olika syvinklar och låter museiföremålen leva sig in i vardagens utmaningar.

MARCO A. CASTILLO: GENERATION
5.6.–13.9.

Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2020