EMIL WIKSTRÖM Skönhet i sten 24.1-27.4.2014
14.01.2014

E M I L   W I K S T R Ö M
Skönhet i sten

Åbo konstmuseum 24.1 – 27.4.2014

Medieinformation torsdag 23.1.2014 kl. 11 på Åbo konstmuseum, Auragatan 26, Åbo.
Vernissage torsdag 23.1 kl. 18–20.
Välkommen!


Emil Wikström (1864–1942) är mest känd för sina offentliga monument i brons och sten samt för sina bidrag till det finsknationella skulpturgalleriet. Wikström, som har Åbobakgrund, blev i slutet av 1800-talet guldålderns mest populära skulptör. Det har förflutit 150 år sedan konstnärens födelse och i jubileumsutställningen koncentrerar man sig på Wikströms fria skulpturer som han skapade förutom av marmor även av brons.

Wikströms karriär fick ett lyft då han 1893 vann tävlingen för dekorationen av Ständerhusets fasad. Wikströms realistiska, professionella och ideologiska stil tilltalade i synnerhet dem som stödde den nationalistiska idén. Wikström, som kom från anspråkslösa förhållanden, hade samtidigt drag av den finske allmogemannen och den parisiskt influerade gentlemannakonstnären. Han lät bygga sin egen ödemarksateljé i Visavuori i Tavastland. Efter att han gift sig skulpterade Wikström gärna porträttskulpturer av sin fru Alice Wikström och deras tre döttrar. Nationalromantiken och realismen låg Wikström nära hjärtat och han skapade flera romantiserade kvinno- och barnskulpturer i vilka man kan skönja hans känsligare sida.

Den i Åbo 1864 födda Wikström började sina konststudier vid Åbo ritskola och han fortsatte sina studier i Helsingfors, Wien och Paris. Det var i Åbo som Wikström 1891 gjorde ett av sina första offentliga beställningsarbeten. (Fasadskulpturerna till Åbo Sparkbankens byggnad). Samma år var han bland annat med Victor Westerholm och Elin Danielson med om att grunda en konstförening till staden. Även efter att han flyttat bort arbetade han för konstlivets bästa i Åbo som styrelsemedlem i Åbo konstförening och som medlem av Åbo konstmuseums nämnd för konstanskaffningar. Jubileumsåret till ära återvänder Wikström på sätt och vis till bekanta miljöer.

Förutom skulpturer presenterar utställningen Skönhet i sten ett antal målningar med en anknytning till Wikström. Samtidigt berättar dessa konstverk av Dora Wahlroos, Akseli Gallen-Kallela, Pekka Halonen och Albert Edelfelt om den breda konstnärskretsen som vuxit sig starkare i Paris och som även Wikström var aktiv i. Utställningen har förverkligats i samarbete med Visavuoris museistiftelse och den utgör en del av festligheterna under Emil Wikströms 150-årsjubileumsår. Konstverken i utställningen hör antingen till Åbo konstmuseums samlingar eller till offentliga eller privata samlingar.

I utställningen ingår finskspråkiga program som illustrerar Wikströms konst. Lördagen den 15.2 kl. 14 belyser filosofie doktorn och docenten Liisa Lindgren Wikströms offentliga konstverk i specialguidningen Emil Wikström, muistomerkkien mestari. Lördagen den 8.3 kl. 14 berättar Visavuoris museichef Pälvi Myllylä om skulptörens älskade Visavuori. Under sportlovsveckan den 18–21.2 ordnas det dagligen finskspråkiga dramaguidningar, en pappersskulpturworkshop och den 13.4 firar museet Wikströms födelsedag. För ytterligare information om programmet, se: www.abokonstmuseum.fi.

Ytterligare information
amanuens Helena Kinnunen
tel. (02) 262 7097 eller 050 4003 249
helena.kinnunen(at)turuntaidemuseo.fi
www.abokonstmuseum.fi

Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2018