Carl Larsson – Drömmar om harmoni Åbo konstmuseum 16.9.2011–8.1.2012
24.05.2011

Carl Larsson – Drömmar om harmoni
Åbo konstmuseum 16.9.2011–8.1.2012


Den svenske mästaren Carl Larssons (1853–1919) älskade bildvärld visas på Åbo konstmuseum 16.9.2011–8.1.2012. Utställningen Carl Larsson – Drömmar om harmoni berättar om hur konstnärens närmiljö och familj påverkade hans konst. Utställningens fokus ligger på tidiga målningar från tiden i byn Grèz-sur-Loing i Frankrike, och på senare arbeten från konstnärens hem i Sundborn i Dalarna. Respektive områdes karaktär och vardagsliv återspeglar sig i en romantiserad återgivning av livet på landet, och den douceur de vivre eller livets sötma som konstnären fångade förmår alltjämt väcka förtjusning.

Carl Larssons liv fick en ny inriktning i Grèz-sur-Loing, i närheten av Paris, där han träffade sin blivande hustru, konstnären Karin Bergöö (1859–1928). I Grèz förändrades också Larssons konst. Han tillägnade sig den franska friluftsrealismen och målade sina första intima familjebilder. Den luftiga akvarelltekniken och förfinade färganvändningen gav konstnären den erkänsla han så länge längtat efter. När han återvände till Sverige började han småningom utveckla den för honom typiska lineära stilen, där man kan se inflytande från både japansk konst och art nouveau. Hustrun Karin, barnen och parets eget hem fungerade som ständig inspirationskälla och Carl Larssons verk blev ett exempel på svensk familjeidyll och det pittoreska bohemlivet. Larsson och hans särpräglade, dekorativa stil är bäst kända för dessa akvareller med motiv från hemmet. Tiden har stannat upp och dröjer kvar i barndomens varma och lugna söndagsstämning.

Ögonblicksbilderna som återger Carl Larssons familj och hemmiljö spred sig över världen i form av bilderböcker. Böcker som De mina (1895), Ett hem (1899) och Spadarfvet (1906) gjorde både Carl Larsson och hans hem Lilla Hyttnäs kända. Carl och Karin Larsson var föregångare inom det moderna inredningsidealet. Deras hem avvek från de tidstypiska borgerliga hemmen med sina tunga möbler och mörka färger. Larssons ansåg att hemmet skulle återspegla sina invånare. Möblerna formades om för att passa deras behov, de blandade olika stilar och bröt upp gränsen mellan yttre och inre rum. En viktig del av inredningen utgjordes av Karins moderna textilier.

För Carl Larsson var ledstjärnorna ljus, lätthet och glädje, även om hans personlighet inte alltid motsvarade dessa toner. Bakom mannen med ryktet som vuxit till mytiska proportioner levde en motstridig och ibland tungsint person som fick möta svårigheter och stå ut med kritik, i synnerhet för sina offentliga arbeten. Den mångsidige Carl Larsson illustrerade också ett flertal publikationer. På utställningen får vi se de imponerande originalritningarna till Victor Rydbergs Singoalla (1894).

Utställningen är en del av det officiella programmet för Åbo Europas kulturhuvudstad 2011, och hör till jubileumsårets toppar. Utställningen har förberetts i många år i samarbete med konstmuseet Ateneum, där Carl Larssons verk visas 10.2–29.4.2012. Målningarna kommer huvudsakligen från offentliga och privata samlingar i Sverige. I samband med utställningarna utges en omfattande publikation om Carl Larssons liv och konst. Ateneum och Åbo konstmuseum samarbetade också för 100 år sedan, när den första stora Carl Larsson-utställningen ordnades i Finland i både Helsingfors och Åbo år 1913. Larssons dröm om harmoni berör oss alltjämt, och nya generationer ger hans verk egna tolkningar. Utställningen ger en unik möjlighet att njuta av skönhet och virtuositet, men bjuder också på ett intimt porträtt av en konstnär vars mål var att måla sig in i publikens hjärtan.

Carl Larsson – Drömmar om harmoni hör till det officiella programmet för Åbo 2011. Utställningen har gjorts i samarbete med Konstmuseet Ateneum, och den stöds av Stiftelsen Åbo 2011 samt av IKEA och Åbo stad.

Ohjelma_logo_pallossa_Black_PIENIN.jpg


Ytterligare uppgifter:
amanuens Jenny Nybom
tfn (02) 262 7094 eller 050 400 3248
jenny.nybom@turuntaidemuseo.fi
www.abokonstmuseum.fi

 


Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2018