Anna-Maija Aarras "Citat" i Studion 10.6–4.9.2011
06.06.2011

MEDIEINFORMATION onsdag 8.6.2011 kl. 11 på Åbo konstmuseum, Auragatan 26, Åbo
Konstnären är närvarande
Välkommen!


Utställningsserien kring aboensisk samtidskonst fortsätter under sommaren i Åbo konstmuseums Studio med Anna-Maija Aarras (f. 1948) Citat. Aarras skapar ytterst finstämda konstverk som förtrollar betraktaren med en fulländad symbios mellan materialet, färgerna och handarbetet. I Studion presenteras enkom för denna utställning gjorda naturnära arbeten på vars silkeslena yta ljusstrålarna dansar. Förutom att Aarras verk är estetiskt finslipade är de stundom också en smula lekfulla. Konstnären har med stor hängivelse och grundlighet fördjupat sig i såväl motiven som textilbearbetningssätten i olika kulturer. Så valde föreningen Textilkonstnärerna TEXO rf också Aarras till Årets textilkonstnär 1995 som en fördomsfri och djärv förnyare av konstgrenen.

Åbo konstmuseum är mycket välbekant för Anna-Maija Aarras. Det var här hon besökte sina första konstutställningar som barn och år 1995 presenterades hennes verk på museets brett upplagda utställning Nostalgi – Anna-Maija Aarras i rampljuset. Studioutställningen Citat präglas av samma högstämda anda. De mörka och högtidliga Sarkofagerna (2011, 3 delar) får betraktaren att stanna upp. Varje sarkofag har sin egen silkessammetsklädsel i en mörkgrön färgton. Inför Sarkofagerna upplever betraktaren respekt för det avlägsna och okända. Verken förefaller att ha en dold hemlighet inom sig. Samtidigt är varje verk en personlighet.

Sammeten på de dragningskraftiga Sarkofagerna suger åt sig ljus medan den med gul silkestråd och små stygn broderade Vågen (2011) återkastar det. Vågen skimrar och lever med belysningen vid olika tillfällen. Den är en detalj lånad från de stora haven och förefaller att förkroppsliga den eviga vågrörelsen i världens vattendrag. Också ett annat verk på utställningen är klätt med silkestråd. Stor Permanent (2010) har en metallstomme kring vilken konstnären lindat grön tråd. Verket Turban (2011) är skapat av bomullstyg med röd botten och blommönster. Det som människan bär på huvudet, det må sedan vara en permanent eller en turban, berättar oerhört mycket om henne. Anna-Maija Aarras är särskilt intresserad av rituella klädedräkter. För några år sedan studerade hon traditionell kimonoteknik i Japan: utsmyckning, mönsterritning och handarbete. Dessutom har Aarras gjort flera kyrkotextiler; det största arbetet är i bruk i Iniö kyrka.

Naturen har alltid inspirerat Anna-Maija Aarras. Förutom formerna utnyttjar hon också naturens bildgalleri. Verkhelheten Plisserade (2011) består av lågmälda och finstämda landskapsbilder där ett fjärran landskap i blått avtecknar sig mot en ren, vit bakgrund.  

I samband med utställningen publiceras en bok om Anna-Maija Aarras konstnärliga produktion, Outre-Mer – Sinertävä kaukaisuus – Blue in the Distance. Förlaget är PARVS Publishing och arbetet möjliggjordes av Finska Kulturfondens Eminentia-pris som konstnären erhöll år 2008. Skribenter är Aarras själv och bildkonstkritikern Lars Saari. Bokens språk är finska och engelska.

KONSTNÄRSTRÄFF: Lördag 13.8.2011 kl. 14
berättar Anna-Maija Aarras på finska om sitt konstnärliga arbete i Åbo konstmuseums Studio.

NÄSTA I STUDION
Sirpa Särkijärvi 16.9–13.11.2011
Tecknarsällskapet i Åbo: Joona Huotari, Kari-Petteri Kakko, Jani Kaunisto, Jussi Lepistö, Sami Leppänen, Jan Lindgren, Eero Merimaa, Jarkko Rantanen, Matti Vainio och Juha Welling 18.11.2011–8.1.2012

Ytterligare uppgifter:
amanuens Jenny Nybom
tfn (02) 262 7094 eller 050 400 3248
jenny.nybom@turuntaidemuseo.fi
Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2018