Julie Nord: Dark Ink i Studion 26.11.2010–16.1.2011
19.11.2010

 

Åbo konstmuseums Studio 26.11.2010–16.1.2011

Medieinformation torsdag 25.11.2010 kl. 11 på Åbo konstmuseum, Auragatan 26, Åbo
Konstnären är närvarande vid medieinformationen
Välkommen!


Utställningen Dark Ink (Mörk bläck) av den danska konstnären Julie Nord (f. 1970) öppnas för publiken i Åbo konstmuseums Studio den 26 november. Tre stora (188 x 245) papper på den svarta väggen i Studion är fulltecknade. Vid den första anblicken ser det ut att vara dekorativa och känsliga teckningar. De oerhört skickligt tecknade ver-ken är fulla av otaliga detaljer, nya bilder och motiv. Så småningom framkallar verken kalla kårar längs ryggraden. Denna nya dimension visar sig i klänningen i verket Homecoming Queen (Skolfestens drottning, 2010) och i rökmolnet som svävar ovanför staden i The Smoke from the Chimney (2010). Det immateriella spöket på den blomstertapetliknande bakgrunden skrämmer den lilla flickan, som har en kanin med upprest päls i famnen.  Munnar och öron tränger in överallt. Handen trycker på avbrytaren. Kaninen skuttar iväg.

Julie Nords teckningar leder betraktaren in i en speciell värld. När betraktaren är omgiven av verken tycker han att han hoppat in i ett liknande kaninhål som Alice på sina äventyr i underlandet i Lewis Carrolls barnbok (Alice’s Adven-tures in Wonderland, 1865). Omgivningen ser ut att vara lockande och vacker, men när man betraktar Julie Nords verk noggrannare blir man förvånad. Varför sitter en katt med ett barn i famnen? Den dockliknande flickan håller en sax i handen som hon kan använda till att klippa ut pappersdockan som ligger bredvid henne. Eller har flickan klippt ut sig själv ur papperet?  

Julie Nords bildvärld känns mycket välbekant. Teckningarna är fulla av element från sagor, seriebilder, tatueringar, skräckfilmer och skuggteater. Ändå känns bilderna väldigt främmande, som en ny bekantskap. De ändrar form, precis som bläck. Betraktaren blir förvirrad, det är omöjligt att veta vad som skapas av betraktarens fantasi och vad bilderna egentligen föreställer.  

Även om största delen av Julie Nords verk är väldigt noggrant tecknade, finns det också fria, dystra bläckfläckar på dem. Fläckarna täcker över och rinner ut, men de lockar också till sig och är hotfulla. I verket The Painter (Målaren, 2009) saknas konstnärens huvud. Det enda som återstår är ett tomt bläckmoln. Lever det? Även om betraktaren kan stanna upp och bygga egna berättelser i Julie Nords konstvärld, känns bilderna som snabba glimtar av olika ögonblick. Bilderna verkar ropa ljudlöst, som om ljudet av helikoptern skulle eka inne i betraktarens huvud. Allt är inte som det ser ut.

Julie Nords har gett en del av sina verk på utställningen Dark Ink formen av väggmålningar. Utställningen har fått understöd av Kulturfonden för Finland och Danmark


KONSTNÄRSTRFF
Torsdag 25.11.2010 berättar Julie Nord på engelska om sitt konstnärliga arbete på Kuvateatteri (Bildteatern) vid Åbo konstakademi (Slottsgatan 54–60) kl. 14. Fritt inträde, alla intresserade är välkomna.

Ytterligare uppgifter:
amanuens Jenny Nybom
tfn (02) 262 7094 eller 050 400 3248
jenny.nybom@turuntaidemuseo.fi
www.julienord.dkTurun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2018