Jani Ruscica Parallella akter i Åbo konstmuseums Studio 29.1–11.4.2010
09.02.2010

Pressvisning torsdag 28.1.2010 kl. 11 på Åbo konstmuseum, Auragatan 26, Åbo.
Vernissage torsdag 28.1 kl. 18–20.
Konstnären är närvarande vid tillställningarna.
Välkommen!


I slutet av januari öppnas i Åbo konstmuseums Studio Jani Ruscicas (f. 1978) utställning Parallella akter. Utställningens kärna är verket Början på slutet (2009, 17 min.) i rörliga bilder. I verket presenterar sju personer sina föreställningar om framtiden. Vad skulle möjligen kunna hända då?

Jani Ruscicas föregående verk Evolutioner (2008) vann nyligen första priset i serien för filmer under 60 minuter på KunsFilm-biennalen i Köln. I filmen presenterade sju unga amatörskådespelare sina uppfattningar om hur världen har kommit till och hur de själva ansluter sig till detta. Början på slutet, som nu har premiär, har samma format. Jani Ruscica fortsätter med framtidstemat sina förträffliga och fascinerande reflexioner som förenar universum, samhälle och människornas personliga liv.

Hur brukar framtiden beskrivas och hurudana är föreställningarna om den kommande tiden? Vår uppfattning om framtiden baserar sig starkt på det förflutna och historien, men också på mediernas och populärkulturens skildringar av den ofta hotfulla tid vi har framför oss. Början på slutet filma-des i en studio som omvandlats till ett sceniskt rum. I kulisserna användes digitala och virtuella metoder att skapa bilder. Vid sidan av verket Början på slutet visas i Studion installationen Scenbilder I och II. På ställningar hängs grönt och blått Chroma Key-tyg, som används i filmer för att skapa konstgjorda bakgrunder. Då objektet filmas framför Chroma Key kan bakgrunden senare lätt bytas ut. De handsydda bilderna baserar sig på scenbilder från början av 1900-talet, då futuristerna sökte och skapade nya visuella former. Som förebild har Ruscica använt den italienska konstnären Enrico Prampolinis (1894–1956) skisser för scenbilder.

I sitt konstnärliga arbete samarbetar Jani Ruscica alltid intensivt med andra. Verket Början på slutet är filmat av Anu Keränen. Manuskriptet har konstnären skrivit tillsammans med de amatörskådespelare som uppträder i filmen. Scenbilder I och II är sydda av Varpu Eräpuu.  Jani Ruscica respekterar och uppskattar människors olika världsåskådningar. Han påpekar att när människorna berättar om sin uppfattning om framtiden, behandlar de i själva verket sina drömmar och rädslor. Konstnären säger att Början på slutet i själva verket är en skildring av vår tid och dess fenomen.

I februari 2010 har Jani Ruscica en separatutställning, Parallella Akter, på Fotogalleriet Hippolyte i Helsingfors. Utställningen varierar samma teman som utställningen i Åbo konstmuseums Studio. Efter Jani Ruscicas utställning visas i Åbo konstmuseums Studio verk av Erkki Nampajärvi som utexamineras från Ritskolan i Åbo. I sommar kommer Studion att fyllas med Jiri Gellers skulpturer och i höst av Hanna Haaslahtis mediekonst. Året avslutas med den danske konstnären Julie Nord som kommer att måla väggmålningar och -teckningar i Studion.  

KONSTNÄRSTRÄFF

Onsdag 17.2.2010 kl. 13 berättar Jani Ruscica på finska om sitt konstnärliga arbete. Platsen är Åbo konstakademis Kuvateatteri (Slottsgatan 54–60). Fritt inträde, alla intresserade är välkomna.

SNART I STUDION:

Erkki Nampajärvi, 16.4–30.5.2010
Jiri Geller, 11.6–12.9.2010

Ytterligare uppgifter:
amanuens Jenny Nybom, tfn (02) 262 7094 eller 050 4003248
jenny.nybom@turuntaidemuseo.fi

www.janiruscica.com
Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2018