Hel dagen fritt inträde med studiekortet till Åbo konstmuseum!
22.09.2010


Fredagen den 8 oktober är det fritt inträde till Åbo konstmuseum med studiekortet. Åbo konstmuseum deltar i Nu till museet!, jippo för skolelever och studerande, som arrangeras av bland annat Finlands Museiförbund.

I oktober visas utställningen Sett härifrån av den svenske konstnären Matts Leiderstam (f. 1956) på Åbo konstmuseum. Leiderstams konstnärliga produktion är en fascinerande blandning av konstnärsarbete, konsthistoria och konstforskning. Hans huvudsakliga intresseområde är gamla porträtt och landskapsmålningar, de innebörder och eventuella dolda undertoner som ingår i dem. Leiderstam bygger en bro mellan det förgångna och samtiden genom att jämföra originalverken med varandra, måla kopior av dem och utnyttja den information som konserveringen av verken gett.

Mediekonstnären Hanna Haaslahti (f. 1969) är känd för sina visuellt starka verk som betraktaren kan påverka genom sitt beteende och därmed skapa unika erfarenheter. Verken väcker tankar om tidens betydelse men också om vårt sätt att avbilda och uppleva den omgivande världen. För Haaslahtis utställning Old and New Exits (Gamla och nya utgångar) har Åbo konstmuseums Studio med mellanväggar omvandlats till ett labyrintiskt rum. Besökaren måste leta efter nya vägar och utgångar.

I Mörkrummet visast litauern Gintaras Makarevičius (f. 1965) verk Sibiro testamentas (2008, 14 min, Sibiriskt testamente). I sitt arbete har Makarevičius förenat en okänd filmares smalfilm som berättar om julfirande med sin farbrors berättelse om hur faderns familj fördrevs till Sibirien under andra världskriget.

Samlingsutställningen Den här resan! presenterar olika konstnärers såväl geografiska som fantasiresor. Utöver hemlandet riktar sig resorna till det övriga Europa och Nordafrika. Den här resan! är också en färd genom den finländska konstens historia, från romantiken till realismen och från symbolismen till surrealismen. Fantasiresorna träder särskilt fram inom de moderna konstinriktningarna.

Amour unit deux coeurs – Henry Lönnfors miniatyrsamling visas för första gången i offentligheten. Juris doktor Henry Lönnfors samling av miniatyrer donerades till museet 2004. Miniatyrerna är i huvudsak svenska och härstammar från slutet av 1700-talet och början av 1800-talet, som anses vara det svenska miniatyrmåleriets guldålder. Samlingen omfattar även centraleuropeiska miniatyrer, från 1600-talet och nyare, som Henry Lönnfors delvis köpte under sina resor.


TRÄFF MED KONSTNÄREN Kuvateatteri (Bildteatern) vid Åbo konstakademi (Slottsgatan 54–60)
Torsdag 30.9
kl. 13 berättar Gintaras Makarevičius på engelska om sitt konstnärliga arbete
kl. 14 berättar Matts Leiderstam på engelska om sitt konstnärliga arbete
Torsdag 4.11
kl. 15 berättar Hanna Haaslahti på finska om sitt konstnärliga arbete
Fritt inträde, alla intresserade är välkomna.

Ytterligare uppgifter om Åbo konstmuseum:
www.turuntaidemuseo.fi > På svenska

Nu till museet!
http://www.museoliitto.fi/koululaisten_museopaiva

Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2018