Javier Téllez: Caligari and the Sleepwalker
25.11.2016–29.1.2017

Pimiössä vuoden päättää Javier Téllezin vuonna 2008 valmistunut Caligari and the Sleepwalker (Caligari und der Schlafwander). Filmi perustuu Robert Wienen vuonna 1920 ohjaamaan mykkäelokuvaklassikkoon Tri Caligarin kabinetti, jota pidetään kauhufiktion ja saksalaisen ekspressionismin merkkiteoksena.

Wienen alkuperäisversiossa salaperäisen tohtori Caligarin kabinetissa esiintyy unissakävelijä Cesare, joka näkee tulevaisuuteen ja vastaa siihen liittyviin kysymyksiin mutta toimii myös hypnoosin vallassa tohtorin mielivaltaisten murhatekojen instrumenttina. Avoin loppuratkaisu kääntää kuitenkin kerrotun tarinan päälaelleen: onko kaikki sittenkin hulluutta ja harhaa, josta mielisairaalan johtaja, tri Caligari yrittää potilastaan vapauttaa?

Kahden psykiatrin poikana Javier Téllez on elänyt näköalapaikalla ihmismielen moniin ulottuvuuksiin, normeihin ja häiriöihin. Hän on myös omassa taiteellisessa työskentelyssään antanut äänen mm. mielenterveyspotilaille ja vammaisille, jotka muutoin jäävät näkymättömiin tai marginaaliin. Myös Caligari and the Sleepwalker syntyi yhteistyössä amatöörinäyttelijöiden ja mielenterveyspotilaiden kanssa berliiniläisellä Vivantes-klinikalla järjestetyn workshop-työskentelyn tuloksena. Potilaat osallistuivat filmin käsikirjoittamiseen, henkilöhahmojen kehittelyyn, roolitukseen ja näyttelemiseen. Keskeiseksi kuvauspaikaksi valikoitui saksalaisen avantgarden arkkitehtoninen ikoni, Erich Mendelsohnin suunnittelema observatorio Einstein Turm. Rakennuksen läsnäolo viittaa Wienen estetiikan ohella myös aikakauteen, jolloin psykiatrinen tutkimus ja psykoanalyysi ottivat suuria kehitysaskeleita ja mielenhäiriöt ja mielisairaala tuotiin ensi kertaa valkokankaalle.

Caligari and the Sleepwalker
pohtii toiseuden, kaksoisolennon ja skitsofrenian käsitteitä kuvaten ulkoavaruudesta tulevan Cesaren ja hänen psykiatrinsa omalaatuisia istuntoja mykkäelokuvan tyylikeinoin. Teos leikittelee esikuvansa tavoin käänteisillä rooleilla ja kuvitelman sisällä olevan kuvitelman teemalla. Samalla Téllez osoittaa myös elokuvan itsensä syvimmän olemuksen eräänlaisena harhana, joka hypnotisoi meidät uskomaan hetken siihen, mikä ei ole todellista.

Javier Téllez (s. 1969 Valencia, Venezuela) asuu ja työskentelee New Yorkissa. Hänet tunnetaan video- ja filmituotannostaan, joka fiktiota ja dokumentaarisia elementtejä yhdistelemällä uudelleenarvioi ja haastaa käsityksiämme siitä, mitä pidetään normaalina.

Courtesy of the artist, Galerie Peter Kilchmann, Zurich, Philipp von Rosen Galerie, Cologne

Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2020