MSL & Jaakko Pallasvuo: Bridge Over Troubled Water
7.4.–21.5.2017

Bridge Over Troubled Water (2016) är en del av ett pågående samarbete mellan performansgruppen MSL (Antti Jussila & Jari Kallio) och konstnären Jaakko Pallasvuo. Videoverket, som fått sitt namn efter Simon & Garfunkels album, granskar en av vår tids största frågor, klimatförändringen, med hjälp av intuition, subjektivitet och fiktion.

Årtalen är 1967, 2015, 2515, 10000 e.Kr. Simon (Kallio) och Garfunkel (Jussila) gör en tidsresa och försöker hitta ett svar till den allt större sorg och ångest som klimatkrisen orsakar. Filmen utspelas på olika ställen, från identifierbara platser i Åbo till stora estrader och snöiga fjäll i Lappland. Duons inre dynamik får sprickor, de val som gjorts för verket ifrågasätts, oron och skuldkänslan blir en tung börda. Klimatförändringen är inte en idé utan en atmosfär, en kulturell anda som genomsyrar allt. Ett tungt och tjockt svart moln som hindrar en från att stiga upp ur sängen. Berättarrösten frågar också: När man tänker på klimatförändringen, tänker man då på döden?

Den självreflekterande berättelsen har flera spår och associerar åt många håll med lekfull självkritik och självironi. De tidsmässiga, visuella och musikaliska skikten bildar en intressant helhet som håller betraktaren i ett fast grepp. Bridge Over Troubled Water sammanfattar den mentalitet som råder i vår tid; vi befinner oss i en återvändsgränd men vi vill ändå hoppas och vara sakliga och till nytta. Räcker det att man uttrycker sin oro i sånger? Kanske man bara borde försöka glömma? Simon och Garfunkel försvinner ur vår åsyn på sin färd mot den arktiska horisonten.

Bildkonstnärerna Antti Jussila (f. 1979) och Jari Kallio (f. 1978) har avlagt examen vid Åbo Konstakademi och sedan år 2008 arbetat tillsammans som performansgruppen MSL. Förutom med performanser och evenemang arbetar de också med video och experimentell musik. Jaakko Pallasvuo (f. 1987) arbetar i varierande genrer, bl.a. med video, texter, keramik och tecknade serier. Han är intresserad av hur individen formas genom politiska och historiska processer och av de datatekniska nätverkens arenor som gör det möjligt att ta fram varelser av ett helt nytt slag.

Konstnärsträff torsdag 6.4 kl. 14 på Åbo Konstakademis Bildteater (Slottsgatan 54). MSL och Jaakko Pallasvuo berättar om sitt konstnärliga arbete på finska. Fritt inträde. 

http://msl.tf
www.jaakkopallasvuo.com 

Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2019