Sirpa Särkijärvi
Sirpa Särkijärvi: Beijing Mood
16.9.–13.11.2011

Nu är det Sirpa Särkijärvis (f. 1974) tur att presentera sitt konstnärskap i Åbo konstmuseums Studioutställningsserie 2011 med Åbokonstnärer. Konstnären besökte senaste höst Kina. På utställningen Beijing Mood visar hon nya målningar som hon fått inspiration till av de fotografier hon tog under resan.

I Kinas huvudstad Peking såg Sirpa Särkijärvi olikheter som starkt påverkade henne. Hon blev konfunderad. De stora skillnaderna i inkomster och jämställdhet bröt fram i människornas vardag. Ibland reflekterar beteendet det förgångna. Motstridigheterna överraskade henne och fick henne att fundera på vad som är kärnan i mänskligheten. I folkvimlet på gatorna är blicken och gesterna avslöjande. När hon bearbetade sina erfarenheter till konstverk, försökte hon hitta känslorna, glädjen, men också rädslorna, för att via dem beskriva dagens samhälle.   

Folkvimlet på Himmelska fridens torg visas i verket Watcher (2011). Bilden av Mao finns på plats och övervakar allt, men ser människorna honom? En grupp kvinnor, som kommit in från landet och sitter på en bänk och är helt utmattade efter att ha shoppat, kan ses på målningen Afterglow in China (2011). Aftonrodnaden lyser symboliskt upp deras överkroppar. Samhället har uppfostrat dem och alla har likadana hattar och skor. Solen går just ner, men kommer den nya dagen att medföra förändringar?

Minnen från de gångna åren dyker oväntat upp. Sirpa Särkijärvi hittade några gamla statyer av soldater i den internationella skulpturparken och målade dem, och resultatet blev verket Warriors (2011). Skulpturerna fanns kvar i parken, de hade endast blivit flyttade åt sidan. Också välbärgade ungdomar i dagens samhälle vill ha minnen av sin ungdom. Ett modefenomen är att de vill ha en serie fotografier av sig själva i olika klädsel när de gifter sig. Målningen Young and Fresh (2011) beskriver fenomenet. Fotografierna förevigar minnet av lyckan eller åtminstone tron på lyckan. Det förälskade paret som konstnären träffade på en gatubar ser ut att ha hittat änden av regnbågen i verket In a Street Bar (2011). De lever i nuet. Målningen Wu Mart (2011) visar cyklar som står huller om buller utanför en matbutik. Damen med papiljotter i håret avslöjar att människorna förbereder sig inför lördagskvällen. Människorna i Peking lever. De har förväntningar och drömmar, men också minnen av det förflutna.

Utställningen i Studion understöds av Konstföreningen i Åbo och Finska Kulturfondens Egentliga Finlands regionalfond.

www.sirpasarkijarvi.fi


Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2018