Gintaras Makarevicius
Sibiro testamentas
1.10.–14.11.2010

Åbo konstmuseums Mörkrum presenterar litauern Gintaras Makarevičius (s. 1965) verk Sibiro testamentas (2008, 14 min, Sibiriskt testamente). I sitt arbete har Makarevičius förenat en okänd filmares smalfilm som berättar om julfirande med sin farbrors berättelse om hur faderns familj fördrevs till Sibirien under andra världskriget.
Videokollaget bildar en stark och berörande universell berättelse om krigets fasor och människornas liv. Farbroderns lugna röst berättar om hur familjemodern vandrade många kilometer så gott som barfota i fyrtio graders köld och om hur vargarna rev får. Barndomens erfarenheter lärde honom, att ett människoliv inte är värt någonting men att ett djurs död medför problem, rentav fängselstraff. Med berättelsen jämställer Makarevičius en film från sovjetväldets tid i slutet av 1960-talet, tagen med 8 mm smalfilm, om en familjs julförberedelser och deras glada firandet runt bordet på nyårsaftonen. Både barnen och de vuxna dansar. Julfirarna har masker för ansiktena och hattar på huvudet. Kameran presenterar bordets läckerheter. Åskådarens känslor är motstridiga. I tankarna illustrerar han berättelsen samtidigt som han tittar på filmen. Smalfilmens detaljer får helt nya betydelser. Filmprojektorns jämna ljud genljuder i öronen då närbilderna av de maskerade julfirarna försvinner och ett vitt ljus kommer i stället.

KONSTNÄRSTRÄFF
Torsdag 30.9.2010 berättar Gintaras Makarevičius på engelska om sitt konstnärliga arbete på Kuvateatteri (Bildteatern) vid Åbo konstakademi (Slottsgatan 54–60) med början kl. 13. Fritt inträde, alla intresserade är välkomna.

Åbo konstmuseum inledde serien med Mörkrumsutställningar år 2008. Det första året presenterades video- och medieverk av finländska konstnärer. År 2009 stod konstnärer från de övriga nordiska länderna i tur. År 2010 presenteras baltiska och ryska konstnärer.

Related documents:

Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2018