Villu Jaanisoo
Rädsla
8.5.–29.6.2008
Villu Jaanisoos (f. 1963) utställning Rädsla behandlar den känsla som stiger fram då välkända fenomen börjar förändras och denna förändring inte kan förklaras med förnuftet.

Känslan av rädsla kan komma till uttryck på oväntade platser. Den är osynlig och luktfri. Den är svår att lokalisera, även om den kan förnimmas överallt.

På Villu Jaanisoos utställning verkar det som om en noggrant utvald grupp tar emot en förbipasserande parad. Figurerna i uniform är inte människor utan fåglar. Det är en rad med bröstbilder.

Det vilar något skrämmande över mottagningskommittén. Fåglarna är oförutsägbara. Det är svårt att avgöra åt vilket håll de riktar sin blick. Likaså kan de plötsligt försvinna, på ett ögonblick kan de flyga bort utan att lämna några spår efter sig. Villu Jaanisoos fåglar ser ut att vara en enhetlig grupp, tills illusionen om den gemensamma fronten krossas, då gestalterna en åt gången vänder ryggen till.

Villu Jaanisoo, som är född i Estland, har bott i Finland sedan 1991. För tillfället är han professor i skulptur vid Estlands konstakademi. Villu Jaanisoo är bland annat känd för sina många offentliga skulpturer. År 1996 avtäcktes i Tallinn minnesmärket över offren för m/s Estonia, utfört i samarbete med arkitekten Jorma Mukala, och i år blir hans nyaste offentliga skulptur färdig i Vik i Helsingfors.

Möte med konstnären sö 18.5

Villu Jaanisoo berättar för allmänheten på finska om sitt konstnärliga arbete
i Åbo konstmuseums Studio sö 18.5 kl. 14.
Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2019