Ingvild Hovland Kaldal
The Album
27.3.–17.5.2009
Den norska konstnären Ingvild Hovland Kaldals utställning The Album öppnas i Åbo konstmuseums Mörkrum i slutet av mars. I sina fotografier och videofilmer utforskar konstnären ofta vår vardagliga omgivning. Genom att koncentrera sig på små detaljer avslöjar hon ett vitt spektrum av känslor. I Mörkrummet visas Ingvild Hovland Kaldals (f. 1985) verk Untitled (Utan titel, 2007, 3 min.). Då betraktaren stiger in i rummet, hörs det skärande ljudet av glas som krossas. I TV-rutan möter han personer i olika åldrar som försöker slå sönder en glasflaska med hjälp av en stol. Då han följt med videofilmen en stund utvecklas den hejdlösa uppgiften till en intressant porträttkavalkad. Olika personligheter träder fram under de olika faserna av uppgiften: hur närmar sig personerna stolen, hur försöker de slå sönder flaskan, hur skyddar de sig för glasskärvor och slutligen – hur reagerar de då uppgiften är slutförd?
    
Ingvild Hovland Kaldal studerade först vid Kunstskolen i Rogaland i Stavanger i Norge. Efter det har hon fortsatt sina studier i Sverige och avlägger i vår kandidatexamen vid Konsthögskolan Valand i Göteborg. 

TRÄFF MED KONSTNÄREN

Torsdag 26.3.2009 berättar Ingvild Hovland Kaldal på engelska om sin konstnärliga verksamhet i Kuvateatteri på Konstakademin i Åbo (Slottsgatan 54–60). Tillställningen, som är gratis, börjar kl. 14 och är öppen för alla intresserade.


http://www.ingvildkaldal.com/
Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2018