Pilvi Takala
The Angels
7.11.2008–11.1.2009
I Mörkummet visas Pilvi Takalas nyaste verk The Angels.

Med sina noggrant planerade performanser utforskar och testar konstnären människans beteendemönster i olika situationer och på olika platser. I verket The Angels dyker det i ett varuhus upp en ”hjälpare”, en ängel, som rättar till de fel som människorna gör. De som rör sig i varuhuset märker inte detta, men åskådarna får via videoverket från första parkett följa med vad den dolda kameran har filmat. Hurdan trygghet upprätthåller egentligen ”ängeln”, som är förklädd till expedit?

Alltsedan studietiden har Pilvi Takala arbetat med performanser som skapar någon form av störningar. Hon filmar och sparar material som visar hur folk reagerar när de stöter på något avvikande beteende.

Pilvi Takala (f. 1981) har fört sina performanser till olika platser och på detta sätt uppmuntrat betraktarna att reflektera över sitt förhållande till offentliga platser. På en isländsk glassbar rörde sig en person som smakade på olika sorters glass utan att någon av personalen förhindrade avsmakningen. I höst har Takalas verk The Trainee (2008) visats på Kiasma. Utställningen berättade om hur konstnären tillbringat en månad som en praktikant på ett företag. Under tiden skakade hon om arbetsgemenskapens beteendemönster, som ansågs normalt, så att hon åkte hiss en hel dag och satt flera dagar vid ett tomt arbetsbord och funderade. Verket The Angels är inte det första, där Takala rör sig i ett varuhus. I verket Bag Lady (2006) rörde sig konstnären i tyska shoppingcenter. Hon bar en genomskinlig plastkasse med en stor bunt sedlar. I verket The Announcer (2007) bad en kvinna varuhusets personal att läsa upp meddelanden till stiliga män som hon sett.

Pilvi Takala utexaminerades från Bildkonstakademin i Helsingfors år 2006. För närvarande bor och arbetar hon i Amsterdam i Holland. Hon blev nyligen vald till en tvåårsperiod vid residenset vid holländska Rijksakademie.
 
Utställningen har ordnats med stöd av Alfred Kordelins fond och Finska Kulturfonden.
Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2018