Peter Land
The Lake
22.1.–23.2.2009
Året inleds med videoverket The Lake (Insjön, 1999, video, 9 min.) av en av Danmarks ledande nutidskonstnärer Peter Land. I början av 2008 inledde Åbo konstmuseum en utställningsserie, Mörkrum, med video- och mediekonst. Under det första året visades sex verk av finländska konstnärer och konstnärsgrupper. År 2009 fortsätter serien med presentationer av verk av konstnärer som är bosatta i de andra nordiska länderna.

Konstnären, som har klätt sig i en stilig jägarkostym, promenerar en vacker sommardag sorglös genom skogen. På axeln har han ett gevär. I bakgrunden hörs Ludwig van Beethovens 6 symfoni, som också är känd som pastoralsymfonin. Ibland stannar konstnären upp en stund i naturen, torkar svett, dricker en klunk ur fickpluntan och fortsätter sedan rakryggad sin vandring. Slutligen kommer han fram till en strand och stiger beslutsamt i en roddbåt. Snart avbryts musiken av ett skott.

Vad händer efter skottet? Konstnären försvinner. Det enda som blir kvar av honom är hatten. Det verkar som om den omgivande naturen inte reagerade på förändringen. I stället för pastoralsymfonin hör betraktaren nu olika ljud i naturen. Göken gal och insekterna fortsätter sitt liv. Med sitt verk vill Peter Land dryfta tillvaron. Vad händer i världen efter att han själv dött? Sker det förändringar?  

För tillfället bor och arbetar dansken Peter Land (f. 1966)  i Malmö i Sverige. Han började sitt konstnärliga arbete som målare, men märkte i slutet av 1990-talet att videokameran erbjöd ett ypperligt verktyg för kommunikation. Nuförtiden arbetar han med målningar och teckningar samt video- och skulpturin-stallationer. Peter Lands konst har visats på ett stort antal internationella utställningar. År 2005 visades hans verk Playground i Danmarks paviljong på Biennalen i Venedig. Peter Lands konst har inte tidigare visats i Finland, och utställningen i Åbo konstmuseums Mörkrum blir därför hans Finlandsdebut.
   

TRÄFF MED KONSTNÄREN

Torsdag 22.1.2009 berättar Peter Land på engelska om sin konstnärliga verksamhet i Kuvateatteri på Konstakademin i Åbo (Slottsgatan 54–60). Tillställningen, som är gratis, börjar kl. 14 och den är öppen för alla intresserade.
Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2018