Eeva-Mari Haikala
Attempt
25.1.–9.3.2008
Åbo konstmuseums nya serie Mörkrum inleds med Eeva-Mari Haikalas (f. 1974) utställning Attempt (Försök).
I Mörkrummet visas Eeva-Mari Haikalas verk Five attempts to be still (Fem försök att vara stilla), 2007, som filmades med en 16 mm filmkamera, då konstnären arbetade i residenset vid galleriet Spacex i Exeter i Storbritannien. På videon knuffar en skådespelare konstnären på en mjuk säng, där hon försöker ligga stilla. I konstverket händer det inte mycket annat. Men snart märker åskådaren att intresset koncentreras på att följa konstnärens andning och kontrollera hennes orörlig-het. Hur ser rummet ut? De noggrant utstuderade inredningsdetaljerna hänvisar till andra konstnä-rers verk med lyxiga sovrumsinteriörer, men samtidigt väcker de till liv åskådarens egna minnen. Konstnären berättar att hon blivit speciellt inspirerad av den franska konstnären Pierre Bonnard (1867–1947).  

Five attempts to be still inbjuder till sin egen tidsdimension och ändrar på vårt sätt att uppleva tid. Då händelserna och rörelserna är tillräckligt små och långsamma växer deras betydelse och de suger med sig åskådaren. I Eeva-Mari Haikalas verk skapar färgerna och belysningen en målerisk stämning. De långsamma rörelserna förstärker denna känsla. Vid sidan av de konsthistoriska hänvisningarna och de personliga erfarenheterna är Eeva-Mari Haikala intresserad av skillnaden mellan stilleben och rörliga bilder.

Five attempts to be still är Eeva-Mari Haikalas första verk, där interiören är helt iscensatt och hon har anlitat professionella medarbetare. På samma sätt som i sina tidigare verk utnyttjar hon performans-konstens språk och framträder modigt själv i sina verk. Five attempts to be still anknyter därmed till hennes tidigare verk som behandlar kroppen (vänligen se www.eeva-mari.net/).


KONSTNÄRSTRÄFF

Söndagen den 27 januari kl. 14 presenterar Eeva-Mari Haikala och Saara Ekström på finska sina utställningar i Studion.

Projektet genomfördes i samarbete med galleri SPACEX, Dartington College of Artsin och FRAME och understöddes av Central kommissionen för konst och Finlandsinstitutet i London.
Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2018