Jacques Henri Lartigue
RIVIERA
5.6.–20.9.2015

Ranskalaisen mustavalkovalokuvan grand old man Jacques Henri Lartigue (1894–1986) vieraili kameroineen Ranskan Rivieralla ensimmäistä kertaa perheensä kanssa 11-vuotiaana ja ikuisti siitä lähtien alueen glamouria ja lumoa. Itseoppinut kuvaaja näki aina ympärillään vauhtia, iloa ja kauneutta, katoavia onnen hetkiä, jotka hän säilöi huolellisesti lukuisiin valokuva-albumeihinsa ja päiväkirjoihinsa. Näyttelyn lähes kaksisataa hyväntuulista valokuvaa ajoittuvat pääosin 1920–50-luvuille vieden katsojan Rivieran kulta-aikaan, jota leimasivat yläluokkainen ihana joutilaisuus, seurapiirien säihke, urheilullinen rantaelämä ja aamuun asti jatkuvat juhlat.

Rivierasta (ransk. Côte d'Azur) muodostui muodikas matkailukohde 1800-luvun loppuvaiheilla ja huippukauttaan alue eli 1900-luvun alkupuoliskolla vauraiden turistien ja elämäntapanautiskelijoiden kansoittaessa sen aurinkoisen rannikon. Alueen myyttiseen maineeseen vaikutti myös sen suosio taiteilijoiden asuinpaikkana ja kuuluisuuksien lomakohteena. Lartiguen kuvat kertovat henkilökohtaisten tason rinnalla Rivieran muutoksesta Belle Époquesta 20-luvun vapautuneeksi rantakohteeksi ja sotien väliseksi nautintojen leikkikentäksi. Lartiguen silmissä Riviera menetti lumoaan sotien jälkeen, jolloin siitä tuli hänen mukaansa liian räikeä ja teennäinen. Muutos näkyi myös hänen kuvissaan, joihin alkoi ilmestyä uudenlaista sarkasmia.

Lartigue oli ensisijaisesti taidemaalari, jolle valokuvaus oli intohimoinen harrastus ja elämäntapa ja valokuvaajana hänet löydettiinkin vasta onnekkaiden sattumien kautta USA:ssa hänen ollessa 68-vuotias. Viimeiset vuosikymmenensä Lartigue nautti sekä suuren yleisön että kuvaajakollegojen arvostusta ja kotimaassaan Ranskassa hän nousi kuuluisuuteen viimeistään 1974, kun vastavalittu presidentti Valéry Giscard d’Estaing tilasi Lartiguen ottamaan virallisen valokuvansa.

Oman elämän ja sen onnen hetkien tallentaminen kävi kokopäivätyöstä ja Lartigue jätti jälkeensä 130 huolellisesti koottua valokuva-albumia, noin 150 000 valokuvaa ja 50 000 sivua päiväkirjamuistiinpanoja, jotka muodostavat yhden aikamme upeimmista visuaalisista elämänkerroista. Lartiguen Ranskan valtiolle lahjoittamaa tuotantoa vaalii nykyisin Donation Jacques Henri Lartigue. Näyttely on toteutettu yhteistyössä Jacques Henri Lartiguen ystäväyhdistyksen (L’Association des Amis de Jacques Henri Lartigue) ja Ranskan kulttuuriministeriön kanssa.

www.lartigue.org

www.facebook.com/events

Näyttelyyn liittyvät erikoisopastukset

la 22.8. klo 14 Anna Kortelainen: Hetkiä, jotka tekevät ihmisestä uuden olennon. Rivieralla Olavi Paavolaisen käsikynkässä ja J. H. Lartiguen jalanjäljissä

Lartiguen hurmaaviin kesäkuviin tutustutaan tyylikkään matkamiehen seurassa! Nuori Olavi Paavolainen matkaili Rivieralla 1920-luvun lopulla ja kirjoitti onnellisia, mutta samalla rehellisiä muistiinpanoja näkemästään. Opastuskierroksella Paavolainen ja Lartigue kohtaavat - mitä he mahtavat sanoa toisilleen?

la 12.9. klo 14 Antti Nylén

Max. 40 henkilöä/opastus. Vapaaehtoinen ennakkoilmoittautuminen museon kassalle numeroon (02) 2627 100 tai info(at)turuntaidemuseo.fi. Erikoisopastukselle voi osallistua museon pääsylipulla.


Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2020