Marko Turunen: ADHD-Shejken
15.9.–12.11.2017
Marko Turunens ADHD-Shejken (2016) ger med hjälp av 30 korta animationer ett porträtt av en i grunden intelligent och godhjärtad men psykiskt instabil  och rusmedelsberoende man, som hamnat utanför samhället och som ofta råkar i besvärliga situationer och drivs till omoraliska gärningar. Shejken lever i nuet och de avgöranden som den ohämmade och oblyge mannen fattar tilltalar inte alltid hans medmänniskor, för att inte tala om myndigheterna, och svårigheterna följer på varandra – sällan utan hans egen förskyllan.

ADHD-Shejkens historier baserar sig på händelser som en verklig, existerande person berättat om för Turunen vid intervjuer, men personen förblir anonym på egen begäran. Turunen har känt ”Shejken” i mer än tjugo år och under den tiden har det samlats mycket som han undrar över. Frågor som fortfarande väntar på svar är bland annat dessa: Har Shejken verkligen barn tillsammans med kvinnor som är miljonärer? Har han faktiskt varit legosoldat i Nigeria?

I den ena episoden efter den andra ter sig shejkens liv jämmerligt och absurt, och hans chauvinistiska och galna förehavanden skulle kunna beskrivas som lindrigt sagt inkorrekta. Det är lätt att skratta åt berättelserna, men verkligheten bakom dem är ofta allt annat än lustig. ADHD-Shejkens äventyr finns också i form av tecknade serier. Av de fyra serieböckerna har hittills tre utgivits. På utställningen presenteras också teckningar av Turunen från åren 2015–2017.

Marko Turunen (f. 1973), känd också som Superturunen, bor för närvarande i Kotka. Han arbetar som bildkonstnär, serietecknare och illustratör, och han avlade examen vid Åbo ritskola 1997. Den mest synliga delen av hans produktion är de tecknade serierna – flera gånger prisbelönta och översatta till franska, tyska och italienska.

Konstnärsträff torsdag 14.9 kl. 14 på Åbo Konstakademis Bildteater (Slottsgatan 54). Marko Turunen berättar om sina verk och sitt konstnärliga arbete på finska. Fritt inträde. 


superturunen.wordpress.com
Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2018