Reynold Reynolds & Patrick Jolley: Burn
5.2.–20.3.2016

Reynold Reynolds och Patrick Jolleys film Burn (2002, 10 min.) beskriver vår relation till omvärlden och vår beredskap att möta verkligheten och våra rädslor. Den består av tre episoder som utspelas i ett brinnande hus. Lågorna slickar väggarna och lösöret både i köket, vardagsrummet och sovrummet, men det är egendomligt tyst. Elden närmar sig också husets invånare som är absurt försjunkna i sina vardagliga sysslor och inte verkar bry sig om den hotande faran. Kanske är det okunskap, förträngning eller handlingsförlamning som hindrar dem att kämpa mot ödet så att snart endast ett underverk kan rädda dem.

Scenariot framskrider ångestfullt långsamt men oundvikligt och erbjuder många tolkningsmöjligheter: är det fråga om problem inom husets väggar eller rentav om globala domedagsstämningar? Burn får betraktaren att fråga sig hurdan verklighet vi lever i och om vi har blivit fångar i denna verklighet. Tiger vi ihjäl problemen och oss själva genom att förneka fakta?

Reynold Reynolds (f. 1966 i Alaska) är en amerikansk filmskapare. Från och med 1995 bedrev han nära samarbete med fotografen Patrick Jolley (1964–2012) inom såväl film-, video- och fotokonsten som skulptur- och installationskonsten. Burn blev den avslutande delen av en trilogi som är uppbyggd kring temana luft, vatten och eld. Både Reynolds egna verk och de arbeten han gjorde tillsammans med Jolley behandlar trauman, paranoia och förträngning och kännetecknas av intresse för det sätt på vilket medierna återger katastrofer. Hans arbeten innehåller, liksom Burn, också surrealism, makaber humor och melankolisk poesi.

Reynold Reynolds berättar om sina verk och sitt konstnärliga arbete på konstnärsträffen torsdag 4.2 kl. 14 på Konstakademins Bildteater (Slottsgatan 54). Språket är engelska och alla intresserade är välkomna. Fritt inträde.

artstudioreynolds.com

www.facebook.com/events

Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2018