Lauri Astala: Transit
21.11.2014–4.1.2015

Årets videokonstserie i Mörkrummet avslutas med Lauri Astalas Transit (2013) som Astala filmat i New York under hösten 2012. Den nattliga stadens kaleidoskopiskt ändrande perspektiv bidrar till att Astalas ”dokumentariska” klipp växer till ett fiktivt stadsutrymme. Intrycket är såväl rymdlikt som filmiskt, på ett sätt som för tankarna till dystopiska miljöer à la Blade Runner eller Fifth Element. Känslan förstärks av verkets ljudspår där en rasslande radiosignal och ett sakta pulserande ekolod lämnar avtryck i mörkrets ensamhet. Verkets namn syftar såväl till en förflyttning som till satellitlokaliseringssystemet Transit som USAs marinkår utvecklat.

Det centrala temat i Transit växer ur bildernas anspelningar på kollektiva, urbana miljöer. Enligt Astala uppfattas och förstås utrymmen allt oftare genom olika teknologiska redskap. Det ständigt växande bildflödet börjar definiera och färglägga vår verklighet – visuella medier skapar en ny norm för hur man ser och uppfattar saker. Gränsen mellan simulering, fiktion och verklighet blir allt mer diffus. För Astala är Transit ett sätt att försöka hantera detta fenomen.

Lauri Astala (f. 1958) är en bildkonstnär examinerad från Bildkonstakademin (1989) och Chicago Art Institute (2001). Han använder rörlig bild som media, ofta som en platsspecifik installation. Han är intresserad av gråzonen mellan det verkliga och det virtuella och han behandlar teman som rymdliga begrepp och kulturella konstruktioner som båda bygger upp vårt sätt att förstå miljöer. Astala bor och arbetar i Helsingfors och i Avallon i Frankrike.

TRÄFFA KONSTNÄREN Lauri Astala berättar om sina verk och sitt sätt att arbeta på finska i en konstnärsträff torsdagen den 20.11 kl. 14 i Kuvateatteri, Slottsgatan 54. Evenemanget är öppet för alla intresserade. Gratis inträde.

www.lauriastala.com

www.facebook.com/events

Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2018