Tapani Kokko: Människobilder
21.11.2014–4.1.2015

Tapani Kokko karnevaliserar finsk skulpturkonst och hans sätt att arbeta i trä är lekfullt och barskt. Med en motorsåg skapar han utomhus råversioner till sina verk för att senare finslipa dem på sitt arbetsrum. Där får arbetena en slutlig finish med målfärg och färgpennor. Kokko använder olika träslag beroende på vad som finns till förfogande och ibland kräver helheten att han även kryddar med andra material än trä.

Kokkos varumärke har blivit en frodig och överdådig visualitet, där allt mellan sydamerikansk folkkonst till outsiderkonst smälts samman. Människan är det huvudsakliga temat i Kokkos produktion. De totemlika varelserna kombinerar vuxna teman med barndomens lekar, köns- och rollmodeller med både det mänskliga och det djuriska. En sprudlande livskraft och eroticism blandas med en dödens förnimmelse och ingenting i livet är längre gravallvarligt. I Människobilder flödar manlig och kvinnlig energi, surrar hormonerna och svänger det glatt om helheten bestående av en omfattande samling av skulpturer och reliefer som Kokko skapat under de senaste åren.

Tapani Kokko (f. 1969) har tagit sin konstnärsexamen vid Bildkonstakademien 1999 och han har varit aktiv både på konstscenen som med särlingskonst. Under det gångna året har Kokko även uppträtt tillsammans med skulptören Juha Menna i Nationalteaterns Veistäjät-produktion regisserad av Kristian Smeds. Kokko bor och arbetar i Orimattila.

TRÄFFA KONSTNÄREN Tapani Kokko berättar om sina verk och om sitt sätt att arbeta på finska på konstnärsträffen lördagen den 22.11 kl. 14 i Åbo konstmuseets Studio. Man kan delta med museets inträdesbiljett.

www.facebook.com/events

Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2019