Rammatik
10.10.–16.11.2014

Under hösten kommer Åbo konstmuseums Mörkrum att visa experimentella kortfilmer av färöiska duon Rammatik (Rannvá Káradóttir & Marianna Mørkøre). Deras filmer har aldrig tidigare visats i Finland. Fyra verk, Memotekid (2009), Magma (2010), Amohr (2011) och Marran (2011) kommer att introducera Rammatiks internationellt prisade och personliga, visuella identitet.

Verken tillhör en serie av experimentella kortfilmer inspelade i Färöarnas perifera, extrema, vilda vyer med en grynig Super 8-film. Fragmenterade berättelser väcks till liv i detta öppna, tomma landskap. Utan dialog eller berättarröst skapar de återkommande rörelserna, kostymerna, musiken och vyerna en fascinerande atmosfär som för tittaren till en surrealistiskt vacker värld.

Káradóttir och Mørkøre började göra experimentella filmer tillsammans i och med att de träffades under studietiden i London. Rammatik formades 2004. Duons kortfilmer har presenterats vid internationella filmfestivaler och utställningar och de har belönats med flera priser och nomineringar.

Rannvá Káradóttir (f. 1978) är en koreograf och filmmakare boende i London. Under hela sin karriär har hon använt film i sina verk och återfört sin individuella, dansanta flow till filmduken.

Marianna Mørkøre (f. 1978) är en regissör och filmeditör bofast på Färöarna. Hon har en modebranschens utbildning från London. Ett mångfacetterat, visuell narrativt som undersöker förhållandet mellan kostymdesign, rörelse och filmklippning har blivit Mørkøres varumärke.

KONSTNÄRSTRÄFF Torsdagen den 9.10.2014 kl. 14 berättar Káradóttir och Mørkøre på engelska om sina verk på Bildteatern, Åbo konstakademi (Slottsgatan 54). Fritt inträde.

www.rammatik.com

www.facebook.com/events

Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2018