Katarzyna Kozyra: Summertale
16.5.–21.9.2014

Video- och mediakonstserien i Mörkrummet har under 2014 kartlagt det stora okända med människans inbillningsförmåga och psyke som teman. Lagom till sommaren släpps fantasin lös med Katarzyna Kozyras Summertale (2008).
 
Summertale (20 min.) är en dråplig, modern fantasi som hämtat inspiration från sagan om Snövit. Den kombinerar idylliskt bildberättande med grotesk, Grimm-lik skräck. Händelserna får sin början då dvärgarnas systematiska och harmoniska liv rubbas av tre excentriska nya invånare: operasångaren Maestro, drag queenen Gloria Viagra och Agnieszka Kozyra, som spelas av konstnären själv. Samlivet fungerar tills de nya invånarna trampar dvärgarna på tårna med sitt agerande och får uppleva att även ett sagolands gästfrihet har sina gränser. Under den rara ytan döljs rädslan för det udda som kräver att status quo återuppträttas, till vilket pris som helst.

Polska Katarzyna Kozyra (f. 1963) har under sin konstnärsbana bland annat studerat genusrepresentationer, skönhetsideal och sociala tabun såsom död, sjukdom och nakenhet. Hon blev världskänd på 1990-talet med verket Olympia som berättar om hennes egen kamp mot cancern samt med serien Bathhouse som spelades in i hemlighet i mäns och kvinnors badhus. Summertale kom till som en del av den performativa serien In Art Dreams Come True som Kozyra arbetade med under åren 2003-2008. Serien som kommenterar konstnärslivet och – rollen avslutas med Summertale som diskuterar vår vilja att eliminera allt omkring oss som representerar utanförskap och det avvikande. I Summertale representeras det annorlunda av de enerverande och konstiga männen. Från serien har man i Finland tidigare kunnat se Cheerleader (2006) som imiterar popkulturens kvinnobild. Denna tillhörde Kiasmas Thank You for the Music–utställning år 2012.

http://katarzynakozyra.pl

Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2018