Akram Zaatari: Tomorrow everything will be alright
22.11.2013–5.1.2014
Åbo konstmuseums Mörkrum har i år presenterat videokonst av konstnärer från Mellanöstern. Året kulmineras med verket Tomorrow everything will be alright (2010) av libanesiska konstnären Akram Zaatari.


Akram Zaatari är känd som en lyrisk och romantisk berättare. Tomorrow everything will be alright illustrerar en konversation mellan två före detta älskare, nedtecknad med en gammal skrivmaskin. Deras dialog börjar försiktigt och reserverat men utvecklas sakta till ett löftesrikt och modigt möte. Kommer de att återfinna varandra under en ny solnedång?

Utan fysiska skådespelare eller deras röstinsatser berättar Zaatari en ikonisk kärlekshistoria om passion, kärlek och om förlusten av den. Verket är en hyllning till franska regissören Éric Rohmer (1920–2010) och hans sätt att lägga märke till vardagslivets små detaljer samt hans förmåga att uppfatta ”den gröna blixten i varje solnedgång.” Rohmer anses vara den sista representanten av den nya vågen i fransk film. Vid Venedigs filmfestival 1986 belönades han med Guldlejonet för sin film Den gröna strålen (Le rayon vert, 1986). Den gröna strålen syftar också till Jules Vernes roman där ett ungt par är på jakt efter denna mystiska gröna blixt, möjlig att urskilja endast i solnedgångens sista strålar.

Tomorrow everything will be alright berör i all sin enkelhet: den nostalgiska skrivmaskinen och manuset i vilken alla älskande kan identifiera sig med. Verket är också en kärleksfull eloge till såväl litteratur som film, båda vilka lär ha gjort Zaataris egen ungdom hoppfullare. Litteratur och film hjälper oss att överkomma ensamhet, känna gemenskap med andra människor och drömma om en verklighet och en kärlek olika dem vi själva upplevt.

Akram Zaatari (f. 1966) anses vara en internationellt betydande nutidskonstnär. Han lever och arbetar i Beirut och representerade Libanon i årets Venedigbiennal. Zaatari använder sig i sin konst av film och fotografi, ofta förknippad med samlandet och bevarandet av arabvärldens och i synnerhet efterkrigstida Libanons visuella historia. I sina tidigare verk har han avbildat den maskulina sexualitetens representationer och homosexuella män i Libanon.

www.sfeir-semler.com/gallery-artists/zaatari/view-work/

Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2019