Päivi Takala: Torso
22.11.2013–5.1.2014

Päivi Takala tänjer målerikonstens gränser och forskar i konstfilosofin. Hon avgränsar, klär av, täcker över och avslöjar genom att göra betraktaren medveten om fattade beslut såsom kompositionen, den blanka, vita målarduken och alla de strukturer som sedan uppstått på den. Under de senaste åren har Takala närmat sig målningsarbetets kärna: hur långt man kan gå utan att målningen upphör vara en målning?

Takala laddar sina målningar med olika berättar- och betraktarskikt. Hennes målningar är ofta seriella och bildtänkandet i dem framskrider från verk till verk. Torso presenterar målningar som fullbordats under åren 2012–2013 med teman som målningskonstens genrer, epoker, ikoniska konstverk såsom modernismens rutsystem, romantikens döda träd eller 1600-talets vanitasmotiv. Med oljefärger som imiterar blyerts målar Takala sina konsthistoriska fragment på tyg som efterliknar papper. Tekniken främliggör och i sin paradoxalitet bryter den målerikonstens klassiska illusion genom att dra nytta av exakt denna hägring. Den illusoriska nivån får tankarna att flyga och hjälper betraktaren att observera målningens olika nivåer.

I sina nyaste verk rör sig Takala vid degenerationens rand, där målningens motiv och dess penseldrag med nöd och näppe klamrar sig fast på ytan. Målningen är som en ruin av det ursprungliga verket. Rutornas linjer är i förfall och den vita bakgrunden har trillat ner. Materialens förgänglighet i vanitasmotiven symboliseras av själva målningen och dess skapare. Verken väcker tankar om konstens förgänglighet. Samtidigt har målningens förfall noga förevigats med oljefärger. Målningen både försvinner och vittnar om sin existens.

Konstnären Päivi Takala (f. 1970) bor och arbetar i Helsingfors.

http://paivitakala.co
Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2018