Larissa Sansour: Nation Estate
4.10.–17.11.2013
I Åbo konstmuseums Mörkrum presenteras i år videoverk av konstnärer från Mellanöstern. Nästa i serien är palestinska Larissa Sansours verk Nation Estate (2012).

Scifi-kortfilmen Nation Estate är en djupgranskning av nuläget i Palestina och föreslår ironiskt en vertikal lösning på en av de svåraste gordiska knutarna i Mellanöstern. I filmens fiktiva verklighet har hela den palestinska staten inplacerats i en skyskrapa, varje stad i sin egen våning, så att invånarna ska få leva ett liv "på hög nivå". Den skickligt uppbyggda bildvärlden är en monumental klinisk dystopi och huvudrollen spelas av Sansour själv. Huvudpersonen kommer hem från en resa och finner en trygg hamn i det jättelika boendekomplexet, men samtidigt kan återkomsttemat också föra tankarna till avlägsnare horisonter.

Nation Estate har visats runtom i världen på såväl museer som filmfestivaler. Centrum för uppmärksamheten var verket år 2011, då Larissa Sansour var en av kandidaterna för det av Lacoste sponsrade Elyséepriset. På initiativ av Lacoste återtogs emellertid hennes kandidatur, helt uppenbart på grund av att Nation Estate sågs som "alltför propalestinsk". Detta ledde till en flod av protester från konstvärlden och anklagelser för censur.

Larissa Sansour är född i Jerusalem 1973 och bor och arbetar numera i London. Hon fokuserar på världspolitiken, som hon kommenterar i bl.a. videofilmer, foton och multimedier. Hennes språk är populärkulturen, och hon rör sig på ett naturligt sätt mellan olika genrer och blandar i sina verk element från såväl komedier och spaghettiwesterns som scifi- och skräckfilmer. Sansour har blivit känd särskilt för sina verk med den palestinska identiteten som tema.

Konstnärsträff: Larissa Sansour berättar om sitt konstnärliga arbete på Åbo konstakademis Bildteater (Slottsgatan 54–60) torsdag 3.10 med början kl. 14. Evenemangets språk är engelska och alla intresserade är välkomna. Fritt inträde.

larissasansour.com/
Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2019