Maja Qvarnström & Erik Lagerwall: Väntar på storm
4.10.–17.11.2013
Den svenska duon Maja Qvarnström och Erik Lagerwall har arbetat tillsammans sedan år 2011 och byggt installationer som återger olika exteriörer och interiörer. Deras varumärke har blivit den detaljerade och fyndiga kopieringen av vardagsverkligheten, alltifrån de enskilda möblerna till fimpen i askfatet. Den skickliga materialbehandlingen lurar ögat som inte vill tro att också den minsta detalj är gjord av papper. I Åbo konstmuseums Studio bygger konstnärerna nu upp sin hittills största helhet, ett helt hus med interiörer och bakgård, som lockar betraktaren att stiga in.

Väntar på storm ser ut som ett vanligt och vardagligt hem som kan tillhöra vem som helst. Ingen syns till, men den bostad som invånaren skapat och arrangerat avslöjar ändå något om honom och hans försök att tolka och kontrollera den omgivande världen. Det statiska i själva installationen ger motkraft till den odefinierbara, tryckande känslan av väntan och till den oro som känslan skapar. Den väntade stormen kan vara ett omskakande oväder lika väl som en liten obetydlig händelse.

Maja Qvarnström (f. 1987) och Erik Lagerwall (f. 1990) träffades under studietiden i Malmö, där Maja studerade fotografi och Erik måleri och skulptur. Första gången de samarbetade var inom ett fotoprojekt vars miljö de byggde upp. Samtidigt föddes tanken på en uppbyggd miljö som ett självständigt konstverk och deras gemensamma estetik började ta form i riktning mot den första installationen. Vårsalongen 2011 på Liljevalchs konsthall i Stockholm blev deras språngbräda till en bredare publik. Väntar på storm är duons debut i Finland.

majaqvarnstrom.wordpress.com/
www.eriklagerwall.se
Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2018