Dani Gal: Nacht und Nebel
22.3.–28.4.2013

Under år 2013 presenterar Åbo konstmuseum videokonst av konstnärer från Mellersta Östern i sin Mörkrumsserie. Våren avslutas med Dani Gal och verket Nacht und Nebel (2011).

Nacht und Nebel (Natt och dimma) baserar sig på Dani Gals intervju med Michael Goldman, som överlevde förintelsen, och återger dennes berättelse i form av en film. Goldman var med på en hemlig poliskommendering år 1962, då den i Israel dödsdömde nazistiske krigsförbrytaren Adolf Eichmanns aska i nattens mörker bortfördes med båt för att strös ut på internationellt vatten. Syftet var att Eichmann inte skulle få ett sista vilorum i något som helst land samt att förhindra att hans grav skulle bli ett minnesmärke. Namnet på Gals verk, Nacht und Nebel, anknyter till den tyska litteraturen från romantikens tid men också till den operation som syftade till att eliminera aktivister som motsatte sig Adolf Hitlers nazistyre och till Alain Resnais dokumentärfilm om förintelsen från år 1955.

I den i mörka nyanser hållna filmen får betraktaren följa Goldman och hans tystlåtna grupp från krematoriet till hamnen i Jaffa och vidare ut på öppna havet, där uppdraget skulle fullgöras. Stämningen är laddad av den hemlighet som deltagarna delar. De av nattmörkret förstärkta ljuden, de långa skuggorna och ljusglimtarna målar upp ett psykologiskt porträtt av Goldman och leder fram till tankar kring brott, straff och försoning. Begravningen av spökena från det förflutna väcker frågan om nödvändigheten av att glömma och nödvändigheten av att minnas. 

Dani Gal föddes i Jerusalem 1975 och bor och arbetar numera i Berlin. Hans verk behandlar ofta historiska händelser och ljudvärldar, och han utnyttjar metoder som är bekanta från dokumentärfilmerna. Nach und Nebel kom till som ett beställningsarbete för biennalen i Venedig 2011.

Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2018