Eeva-Leena Eklund, Maiju Salmenkivi och Milla Toivanen
9.6.–3.9.2006
EEVA-LEENA EKLUND, MAIJU SALMENKIVI OCH MILLA TOIVANEN
Åbo konstmuseums Studio 9.6.-3.9.2006


Målningar av tre nutidskonstnärer fyller Åbo konstmuseums Studio i sommar. Eeva-Leena Eklund, Maiju Salmenkivi och Milla Toivanen studerade vid Bildkonstakademin vid skiftet till 2000-talet och har sedan dess framträtt i utställningar tillsammans. Att använda från det förflutna lånade upplevelser och att atmosfären finstämt förvandlas från ett extrem till ett annat är gemensamt för konstnärerna. Deras målningar gör betraktaren mottaglig och sensibel. De påminner om hur nära motsatta känslor och stämningar egentligen är i både verkligheten och i drömmarna.

Bland karamellfärger skildrade Eeva-Leena Eklunds bekanta djurvänner - Bambin, svanar och lurviga katter med knappögon - är till hjärtat gående. Ingenting hotar Eklunds rosiga värld, ända tills betraktaren blir medveten om hur utsatt den är för sprickor. Maiju Salmenkivi erbjuder blixtartade bilder om stunder med ljus och skuggor. Den fängslande stämningen kan vara lätt och inbjudande eller spänd och hotande. Berättelserna är i luften. Samma människofigurer och landskap jämförs i olika målningar, skillnaden i spegelbildens avspelning är dramatisk. I Milla Toivanens förenklade målningar är individens innersta känslor starkt närvarande. De målade föreställningarna reflekterar det djupt upplevda under studieåren i Belgien tio år tillbaka. De anspråkslösa byggnaderna och utrymmen utstrålar det förgångna, de dämpade färgerna styrka.

Konstnärerna som är födda år 1972 bor och arbetar för tillfälle i huvudstadsregionen. Före sina studier vid Bildkonstakademin utexaminerades Eeva-Leena Eklund från Åbo Ritskola. Milla Toivanen studerade två år i Belgien och Maiju Salmenkivi ett år i Holland. Eklunds och Salmenkivis målningar har tidigare sets i Åbo. För Toivanen är utställningen den första i Åbo.

Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2018